Selasa, 30 Disember 2008

Cakna

Lubang besar yang menakung air, sangat bahaya kepada kanak-kanak yang suka bermain di tempat sebegini.

Rosak teruk. Jalan ini rosak dan berkeadaan begini sejak banjir dan hujan lebat pertengahan atau awal November lepas. Hampir dua bulan, masih belum di buat apa-apa tindakan oleh pihak yang berkenaan. Entah kemana perginya JKKK atau mereka-mereka yang sewaktu dengannya yang sepatutnya menjaga hal ehwal dalam kampung.
Jalan tanah merah telah menjadi sebuah parit kecil akibat hujan lebat baru-baru ini.

Mengikut penduduk yang menggunakan jalan ini, sepatutnya jalan yang telah di guna sejak 30 tahun ini telah lama di turap dengan tar. Tetapi di katakan oleh kerana di sebabkan politik pihak JKKK buat tidak peduli walaupun bukan hanya penduduk yang tinggal di sepanjang jalan ini saja yang melaluinya. Ramai yang menggunakan jalan ini, termasuk JKKK juga kerana jalan ini penghubung daripada jalan utama ke kebun dan sawah padi penduduk. Walaupun hanya 10 buah rumah penduduk yang terlibat, sepatutnya ia sudah cukup besar jika di ambil kira jumlah kenderaan yang melaluinya setiap hari. Lagipun bukan semua sepuluh buah rumah ini menyokong pembangkang. Hampir separuh daripadanya adalah penyokong tegar UMNO walaupun tidak berjawatan.Kelihatan sebuah rumah PPRT yang di duduki oleh seorang penyokong UMNO

Jalan ini di bina adalah hasil usaha penduduk sendiri. Penduduk sendiri berpakat membeli tanah merah dan batu dengan mengeluarkan belanja sendiri. Setiap tahun bila bila musin hujan jalan akan rosak, setiap kali itulah mereka bergotong royong memulihkan kembali. Daripada cerita mereka terasa seolah-olah kerajaan sekarang begitu miskin sehingga nak baiki jalan pun penduduk terpaksa keluar belanja sendiri.

Inilah nasib rakyat Terengganu yang di dikriminasikan oleh kerajaan sendiri. Bermula daripada atas sehingga peringkat JKKK. Mereka tidak peduli soal kebajikan rakyat secara keseluruhan. Jika ada keuntungan peribadi barulah mereka laksanakan apa-apa projek atas nama kepentingan rakyat. Jalan tersebut terletak dalam kawasan JKKK Kg Hilir, Darat Batu Rakit, dalam DUN Batu Rakit dan Parlimen setiu.

Kerajaan kaya, Rakyat miskin..........

Tiada ulasan: